7 smjernica za opuštanje i snalaženje u ovom neobičnom vremenu; moja podrška.

 

U ovom neobičnom vremenu tražimo svoje mjesto. Pokušavamo se dobro osjećati. Zadržati svoje zdravlje i zdravlje ostalih.

Izazovno je. Mnogi su pod stresom i to se osjeća.

Velika je neizvjesnost u zraku, mnogo nepovjerenja. Čovjek više ne zna kako bi se postavio, zato ja kažem da je ovo vrijeme preispitivanja svojih uloga.

Koja je moja uloga u svijetu? U društvu, u mojoj obitelji? Što ja tu mogu napraviti? Kako da pomognem sebi i ostalima?

 

Vrijeme je za usvajanje novih navika. Jer ono što je prije vrijedilo više ne vrijedi.

Htjeli mi to ili ne – neko novo normalno za sebe moramo pronaći.

Novo normalno ja u prvom redu pronalazim tako da promatram situaciju. Ne dam se uplesti u svađe. Neizvjesno je, imamo ograničenja kretanja, sukobe mišljenje, proturječne savjete, nepovjerenje u one koji bi nas trebali voditi i čuvati. Pa kako se onda postaviti?

1. – Postavi pitanje: Što ti možeš učiniti? Je li ono osnovno, da čuvaš svoje zdravlje a tako i zdravlje ostalih, možeš raditi?Kako možeš čuvati svoje zdravlje? Je li dovoljno da nosiš masku i pereš ruke?

Što je s mentalnim zdravljem, kako njega održavaš? Koliko se krećeš, je li nalaziš u danu smisao, je li radiš neke malene stvari koje te ispunjavaju?

2. – Naći u danu stvari koje te ispunjavaju.

3. – Kreći se, na otvorenom ako možeš, najbolje negdje u šumi gdje ima mnogo čistog, kvalitetnog zraka.

Ako se ne možeš motivirati svaki dan na kretanje – pohvali se bar svaki put kada to učiniš. Osvijesti si koliko ti je to dobro. Kako se dobro osjećaš nakon obične šetnje.

Uključi u šetnju i vježbe disanja, jačaj svoja pluća.

Ako si na zatvorenom – vježbaj uz glazbu, uz ples, meni je to najdraži, najopušteniji način vježbanja. I efikasan je! Nemoj misliti da plesanje nije dovoljno. Nakon plesa možeš dodati još malo istezanja i to je to.

Vježbaj u paru, s partnerom, s kćeri, sinom, lakše je naći motivaciju u dvoje ili grupici koja zajedno živi.

4. – Naći slogu među svojim najbližima.

U ovim vremenima najbitniji su međuljudski odnosi.

Kako se osjećamo s osobama s kojima živimo? Koliko se razumijemo, koliko se možemo poduprijeti? Da li shvaćamo koje su naše uloge u odnosu?

Koje su naše snage? Tko sam ja? Imam li podršku? Imam li svoju snagu?

Kada razumijemo bolje sebe, razumijet ćemo lakše i ostale. A razumijevanje i empatija su ključni u ostvarivanju kvalitetnih odnosa.

5. – Pitaj se: Tko si, što je to što te muči. Je li opravdano ako se u ovom vremenu osjećaš izgubljeno ili se možda radi samo o umoru i iscrpljenosti?

Razmisli, velike se promjene sada dešavaju u društvu. Prije si normalno mogao otići na piće, na putovanje, priuštiti si nebrigu. Sada se od tebe stalno iziskuje odgovornost – “budi odgovoran”. I to budi odgovoran a nisu jasni naputci. Svugdje je upletena politika a ti ostani odgovoran.

Nosi masku a zaraza se i dalje širi. Netko ti kaže da je kriza iskonstruirana a svugdje se osjeća samo neka velika nelagoda i nemir.

I ponovno se vraćam na to da nemaš kako se opustiti.

Odnosno imaš ali bit će potrebno to činiti na neki novi način.

6. – Razmisli kako se možeš opuštati na neki drugi način.

Razmisli: Ako si prije konzumirao alkohol, hranu, razna druga pića za opuštanje (u društvu ili sam) a sada to više ne možeš ili nije dovoljno – možeš li se opustiti nekako drugačije?

Možeš li se opustiti sam sa sobom, sa svojim mislima, s prihvaćanjem situacije?

Sve što konzumiramo da bi promijenili svoje raspoloženje kad tad gubi svoj učinak. I kad prestane taj učinak, mi smo opet u toj nelagodnoj situaciji koju ne volimo i od koje bježimo.

Razmisli koliko često i u kojim situacijama koristiš hranu za utjehu, razmisli o potrebama za pušenjem, alkoholom, nepotrebnoj kupnji (kada kupujemo samo da bi se oraspoložili), razmisli o tim situacijama i uvidi koje su prave potrebe i emocije u tom trenutku, možda ti je samo neugodno..

Neugodno ti je nešto što ti se događa i samo želiš biti bolje.

I ok je na kraju krajeva svako toliko s nečim se malo oraspoložiti. A kada si uz to još osvijestimo ono što nam se stvarno događa – to je pun pogodak! S vremenom će nam biti sve lakše i lakše. Samo da si osvijestimo svoje emocije i da im polako dajemo priliku da ih prihvatimo, i ono neugodno i ono ugodno.

7. – I kako se sada osjećaš? Možeš li to podijeliti s drugima?

Ovu zadnju smjernicu puštam vama, da si sami osvijestite što vam je u ovom trenutku bitno. Možda je to zagrljaj s nekime, a možda je to samo jedan veliki zagrljaj sami sa sobom – “U redu je sve što se događa, imam još tlo pod nogama” možemo si mirno šapnuti.

….

Ako imaš još nešto za pitati – piši.

Ja sam tu da bih dala svoju podršku koliko mogu.

Preispitujem svoje uloge i pišem ono što osjećam i što zamjećujem.

Mislim da dijeljenjem svojih misli nekome mogu pomoći.

Za individualan rad – također sam na raspolaganju. Trenutno nudim vježbe u prirodi s meditacijom.

Vježbe su individualne, vježbamo jedan na jedan. Vježbe istezanja, disanja, širenje prsnog koša i meditacije.

Aroma masaže i tretmane na zatvorenom trenutno ne radim ali vam mogu pokazati neke tehnike samomasaže u sklopu vježbanja u prirodi.

Za sva pitanja, ponavljam, ostajem na raspolaganju.
Možete mi se javiti na info@salie.hr ili na Facebook stranici Salie – život u harmoniji.

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!