Nekoliko smjernica za lakši osobni razvoj, kako bi nam osobni razvoj bio što mekši, prirodniji, nešto što iskonski godi našoj duši.

 

Što je osobni razvoj – Za mene je to nešto jako ugodno, vrijeme koje posvećujem sebi, da se što bolje osjećam u svojoj koži i da kao takva što bolje funkcioniram u svojoj okolini.

Naša okolina je vrlo bitna. I da iskoristim jednu lijepu uzrečica koju sam nedavno čula od psihologinje Uvodić Vranić:
“Čovjek je čovjeku potreba” – Nema sretnog života bez zdrave i podržavajuće okoline. A okolina su svi bliski ljudi oko nas, i mi smo dio te okoline.

Ne možemo uvijek direktno djelovati na svoju okolinu – promijeniti nečije ponašanje ili neku situaciju koja nas je snašla, ali možemo djelovati sami na sebe – svojim osobnim razvojem. Zato smatram da je rad na sebi, praćenje svog osobnog razvoja, vrlo bitno. Za mene je to baza za sve. Mijenjaš sebe, mijenjaš okolinu. Ti si sretan, ostali su sretniji.

Što bi to još bilo osobni razvoj? Što se u sklopu osobnog razvoja radi?

1. Posvećuje se pažnja vlastitom tijelu, svome fizičkom zdravlju i mentalnom zdravlju. Posvećuje se pažnja emocijama i mislima koje nas okružuju.

2. Promatramo te misli. Pokušavamo razumjeti zašto imamo negdje neki problem, što on predstavlja.
I ako ga ne možemo odmah riješiti, onda ga puštamo.
Za početak je dobro samo vidjeti problem. A poslije tek idemo u to da ga polako i postepeno rješavamo.

3. Proces promatranja i razumijevanje problema:
– Je li problem nastao zbog našeg fizičkog stanja (umora, iscrpljenosti, boli)?
– Je li problem zbog naše okoline, nešto na što nismo mogli utjecati / ne možemo utjecati?
– Je li problem nastao davno zbog nekih neprorađenih emocija, zbog nekih neugodnih sjećanja, zbog straha?
– Čega nas sve može biti strah?
– Jesmo li svjesni naših temeljnih ljudskih potreba kao što su: Sigurnost, Sloboda, Pripadanje, Povezanost (Ljubav) i Osobno postignuće? To su naše Temeljne potrebe, i ako nemamo nešto od toga – normalno je da se osjećamo nelagodno.

4. Kako možemo rješavati svoju nelagodu – Tako da je za početak vidimo, osvijestimo, popričamo s nekime o tome i već ćemo tada biti na putu rješavanja te nelagode.

5. Kome se sve možemo javiti kada nam je teško? Imamo li osobu od povjerenja, može li nas ona razumjeti?
Možemo li se javiti nekoj stručnoj osobi ako osjećamo da je naš problem malo veći?

I opet se vraćamo na to da je ključno, baza i početak svega – dati si vremena i pitat se – “kako sam”, promatrati sebe i svoje psihofizičko stanje i ako zaključimo da nismo dobro – javiti se nekome, i već smo na putu da budemo bolje.

I to je sva mudrost oko osobnog razvoja.

I sada, naravno, ima tu mnogo mogućnosti i tehnika kako će si tko u kojem trenutku pomoći. Nekome će nekada trebati više fizičkog rada i pažnje, nekada više psihičkog, a nekada će nam trebati samo više prostora za meditaciju ili (odnosno) za čisto promatranje svoga bića i postojanja.
Ukoliko osjećate da je sada za vas vrijeme za čistu meditaciju i promatranje – možete mi se javiti za smjernice u toj praksi.

U svakom slučaju, želim vam svima ugodan boravak u svom osobnom razvoju!
Sretni mi, sretna okolina:)

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!